Снимка Фейсбук Задържани хора и журналисти, удряни и заплашвани в България, докато протестират

...
Снимка Фейсбук Задържани хора и журналисти, удряни и заплашвани в България, докато протестират
Коментари Харесай

Румънски евродепутат призова Борисов да спре насилието и арестите на протестиращи

Снимка Фейсбук 

" Задържани хора и публицисти, удряни и заплашвани в България, докато стачкуват срещу корупцията и мафията, са огромен позор за вашия мандат.
Агресивните репресии срещу протестиращи би трябвало неотложно да приключат ".
Това написа във Фейсбук румънският евродепутат Рамона Стругариу в статус, отдаден на България, снощните митинги и сблъсъците сред полиция и протестиращи, написа

Тя акцентира, че правото на митинг на народа е от главно значение за действието на демокрацията.
" Насилието против протестиращи и публицисти е в намерено нарушаване на полезностите и
правилата на Европейския съюз. Правото на хората да стачкуват е фундаментално за функционирането на демокрацията ", написа още Стругариу.
Тя акцентира още, че България е на 111-то място по независимост на словото. " Медиите са
централен дирек на демокрацията и не може да бъде толерирано насилието против
публицисти ", показва Стругариу.

" Г-н Борисов, упорствам неотложно да прекратите насилието и арестите на българските
жители. Отговорете на техните претенции. Това е верният метод да продължите, а не да смачкате демокрацията в личната си страна ", прибавя евродепутатът.

Безпокойство от насилието в София изрече и комисарката по човешки права към Съвета на Европа Дуня Миятович. В изказването ѝ се загатва потреблението на пикантен спрей срещу журналисти на митинга в сряда, както и карцерът на Димитър Кенаров, създател за редица чуждестранни издания.

" Насилието против публицисти, изключително арестувани от държавни чиновници, опонира на задължението на страните да закрилят свободата на пресата и да осигурят безопасността на публицистите. Ето за какво приканвам българските управляващи дейно да разследват случаите на офанзиви против публицисти и да санкционират полицейските чиновници за неприемливото им отношение. Важно е и на полицейските чиновници да бъдат дадени ясни инструкции да уважват свободата на медиите и да разрешат на публицистите да отразяват демонстрациите в безвредни условия ", написа в изказването на Миятович.

По-рано зам.-председателят на европарламента Катарина Барли, която е и член на Комисията по цивилен свободи (LIBE) разгласи, че българското държавно управление популяризира фалшиви новини.
Тя взе участие и в групата за върховенството на закона, на чието съвещание предходната седмица бе обсъдена обстановката в България и страната ни отнесе съществени рецензии за корупцията.
Именно интерпретацията на ръководещите за метода, по който е протекло това съвещание, е провокирало Барли да разгласи, че държавното управление лъже.

Въпросният коментар тя направи по време на работата по новия механизъм за върховенството на закона, който би трябвало да обхване всички страни от Европейски Съюз и да замести настоящия механизъм за мониторинг, обхващащ единствено България и Румъния.

Самите протестиращи против правителството и основния прокурор. Организаторите на митинга. МВР, което можеше да спре провокаторите и да не се стига до принуждение.
Правителството, с цел да оправдае оставането си на власт.

" Смятам, че това са едни от основните текстове, които би трябвало да подготвим, изключително
след опита ни от последното съвещание на мониторинговата група за върховенството на
закона за България. Тя беше притеснителна освен поради нейното наличие, само че и
поради реакцията на държавното управление, което изготви изцяло погрешна информация за
станалото на тази среща. Дори бих я нарекла подправена вест. Затова ние в действителност се
нуждаем от инструмента за нашите цели и би трябвало да реализираме единодушие за него ", сподели
Барли, без да посочи какво тъкмо има поради.
Преди няколко дни евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев разгласи, че " евродепутати са осъдили използването на бесилки, ковчези и чували за трупове по време на митингите в България ".
Според участвали на срещата такава рецензия в действителност е била отправена, само че не от
евродепутат, а от представител на българската делегация - Ана  Джумалиева, ръководител на Комисията за отбрана от дискиминацията.

Евродепутатите обаче дали отговор, че са изумени, че Джумалиева в действителност не се тревожи за правата на протестиращите, а е тръгнала да пази държавното управление, което разполага с инструменти да се отбрани, до момента в който протестиращите и натискът над тях остават незабелязани от КЗД, описа по-късно журналистът от Euractiv Георги Готев.
На провелата се предходната седмица среща при закрити врата за обстановката в България са били поканени министър председателят Бойко Борисов и основният прокурор Иван Гешев, само че те не се отзоваха и бяха показани от свои заместници. По-късно българските управляващи обясниха, че надали не срещата е била по тяхна самодейност. Първо прокуратурата разгласи, че е желала такава среща, а после и Емил Радев повтори тази погрешна информация.

 



Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР